Hoe maak je een eigen blog met WordPress?

Je kan tegenwoordig over alles wel iets vinden op het internet. Of het nu heel informatief is of soms compleet onzin, er is niets wat je niet kan vinden. Soms willen mensen anderen informeren en andere keren willen zij misschien hun persoonlijke verhaal vertellen. Waar het ook over gaat of wat de intentie is, veel gebruikers van het internet maken een blog of lezen blogs. Maar wat is een blog precies en hoe maak je er één? Dat zal ik jou in dit artikel uitleggen.

Wat is een blog?
Heel simpel gezegd, een blog is een tool om anderen mensen wat te vertellen. Vergelijk het met een nieuws site zoals de Telegraaf enkel deze is van jou en jij kan vertellen wat jij wil, ook al is het iets compleet verzonnen, zoals een fantasy verhaal. Als jij denkt van “hey ik weet heel veel van dit onderwerp en ik wil mensen informeren hierover,” of “Ik heb dit verhaal verzonnen en ik wil mensen hiermee vermaken,” dan is een blog echt iets voor jou. Maar hoe maak je dat precies?

Hoe kies ik?
Een blog maken kan op twee manieren: heel makkelijk en gratis, maar gelimiteerd of iets meer moeite, een klein beetje besteden, maar wel uitgebreid. De makkelijke gratis manier is gebruik maken van websites die jou aanbieden om de website te bouwen en te hosten via de website zelf, maar dat betekent wel dat jij geen eigen domein naam hebt, in plaats daarvan heb jij een domein met bijvoorbeeld de titel “hoebouwikeenblog.wordpress.com,” wat, als jij een professioneel iets zou willen maken, over kan komen als juist onprofessioneel. Niet alleen dat, jouw blog is afhankelijk van, in dit geval, de WordPress website zelf om jouw blog te hosten. Wat er gebeurt is dat als de WordPress website down gaat, dan gaat jouw blog ook down, namelijk de materialen worden gedeeld onder de websites die gehost worden door WordPress zelf. Als andere blogs meer materialen gebruiken, dan kunnen anderen blogs daaronder lijden.
Hier komt privé hosting aan te pas. Het is misschien een iets lastiger proces dan gewoon een account maken, een thema kiezen en dan beginnen met schrijven, maar de blog die jij wil maken valt wel gelijk onder jouw controle. Dus wat is privé hosting? Met privé hosting komen er wel kosten aan te kijk, deze zullen niet adembenemend hoog zijn, maar ze zijn er wel. Namelijk het mooie van een eigen server met daarop jouw website gehost is dat jij beslist hoe jij de materialen gebruikt, jij bepaald wie er toegang op krijgt, kortom jij bent de baas. De vraag die jij jezelf moet stellen bij het kiezen van een manier om te bloggen is, “wil ik af en toe iets schrijven en niks betalen of wil ik hier iets professioneel mee doen en regelmatig schrijven?”

Het bedenken van en nadenken over.
Wij zullen aannemen dat jij wil kiezen voor privé hosting op je eigen server in deze instructie, aangezien een gratis blog heel makkelijk met enkel een account aanmaken al geregeld kan worden.

Allereerst, bedenk een naam voor de blog/domeinnaam en waar je het precies over wil hebben, het beste is natuurlijk dat het gerelateerd is aan het onderwerp, want je kan natuurlijk geen ICT bezoekers op je computer blog vinden als het “aspergeszijntop.nl” heet. Daarnaast moet je natuurlijk gaan denken over de kosten, het mooie hiervan is is dat hosting servers tegenwoordig helemaal niet zo duur zijn. Bijvoorbeeld, met wat heerlijke zelf promotie, hebben wij een starter pakket dat maar 0,85 cent per maand is met een 14 dagen niet goed geld terug garantie. Ook zal je een control panel nodig hebben voor jouw hosting server. Natuurlijk kan jij jouw website ook op onze eigen hosting servers hosten die gebruik maakt van de control panel Direct Admin. Je kan meer te weten komen over de beschikbare control panels via onze blog post over dit onderwerp bij https://www.hostslim.nl/blog/informatief/wat-is-een-control-panel/. Daarnaast moet je natuurlijk een domein naam registreren wat geregeld kan worden via onze website. Samen met de domein registratie van 6,99 per jaar en de maandelijkse server kosten kijk je naar een jaar totaal van onder de 50 euro, mooier kan praktisch niet. Natuurlijk als jij vragen hebt over het hosten van jouw website, stel deze gerust aan ons, onderaan het artikel staat een link naar onze contact informatie.

Het maken van een blog met WordPress.
Nadat jij de beslissing hebt genomen om jouw website te hosten op een privé server of op onze hosting servers kan jij beginnen met de eerste stappen van het maken van jouw blog. In dit geval gebruiken wij WordPress en cPanel als voorbeeld aangezien dit veel gebruikt word door onze klanten en op deze blog zelf!

Stap 1 Hostingpakketten:
Alleerst moet jij beslissen wat voor hosting pakket en control panel jij zou willen hebben en deze bestellen, samen met een domein naam die geregistreerd moet worden, want je kan een leuke naam verzonnen hebben, maar deze kan nog wel eens bezet zijn. Ga dan gauw naar https://mijn.hostslim.nl/cart.php?a=add HYPERLINK “om dit te doen.

Stap 2 Bestelling is klaar, wat nu?:
Na het bestellen van jouw pakket, of het nu cPanel of Direct Admin is, krijg jij een e-mail met de nodige inlog informatie van jouw gekozen control panel. Het kan nog wel eens voorkomen dat jouw domein naam tot 24 uur kan duren voordat deze bruikbaar is, dus houd dat in de gaten. Als je eenmaal aan de slag kan, via de link in de e-mail, kan je verder met de volgende stap.

Stap 3 Het installeren van WordPress:
Via de link in de e-mail kom je terecht op jouw cPanel control panel. Het is aangeraden om deze link op te slaan als bladwijzer in jouw browser en de e-mail te markeren als belangrijk zodat deze niet verdwijnt onder de berg reclame die wij allemaal krijgen.

Na het openen van de link kom je terecht op het inlog scherm, vul de inlog gegevens in en dan zie je jouw control panel.

In cPanel kan je helemaal naar beneden scrollen om “Softaculous Apps Installer” te vinden en deze gebruiken om WordPress te installeren. Druk op de “install now” knop om door te gaan naar de installatie pagina.

Software Setup
Nu zie je voor je een pagina genaamd “Software Setup”. Hier kies je of  wel of geen domein naam gebruikt. Als jij een SSL certificaat hebt, dan kan je hier kiezen voor https:// of https://www extensie.

Bij het veld “Choose Domain” kan je website al staan, dus dan hoef je niets te doen, mocht deze toch leeg staan, vul hier je domein naam dan in. “In Directory”kan je leeg laten. Mocht je hier bijvoorbeeld mijnsite invullen dan zal jouw website bereikbaar zijn via jouwdomeinnaam.nl/mijnsite/. Dus dit is niet nodig, tenzij jij een bepaalde reden hebt. Klik door als je klaar bent.

Site Settings
Bij de volgende pagina kan jij je websitenaam en een korte beschrijving invullen. Je kan het altijd nog wijzigen of verwijderen in WordPress zelf. Er is ook nog de mogelijkheid voor multisite, enkel is dit niet nodig tenzij jij precies weet wat het is en doet en dit wil gebruiken. Klik door als je klaar bent.

Admin Account
Bij deze pagina is alles vanzelf sprekend. Hier vul je de account gegevens in van het Admin account wat jij wil maken. Druk op de sleutel als jij wil dat er automatisch een sterk wachtwoord voor je word gegenereerd. Klik door als je klaar bent.

Choose Language
Wat voor taal je ook spreekt, hier kan je instellen of jij de beheerders omgeving in het Nederlands, Engels of een andere taal wil. Klik door als je klaar bent.

Select Plugins
Hier op deze pagina kan je kiezen of jij de plugin Loginizer wil installeren. Deze plugin limiteerd het aantal login pogingen voor jouw website tot bijvoorbeeld drie keer proberen en dan is jouw IP adres voor zoveel minuten verbannen. Erg handig, vooral voor Brute Force Attacks. Klik door als je klaar bent.

Advanced Options
Het zegt het vanzelf al, Advanced Options geeft je meer mogelijkheden om jouw website helemaal in te stellen zoals jij dat wil. Als je klikt op de plus naast de titel van de pagina dan krijg je een aantal extra opties:

1. Databasenaam en prefix wijzigen
2. Update notificaties per e-mail uitschakelen;
3. Automatische updates inschakelen;
4. Automatische back-ups inschakelen;
5. Instellen hoeveel back-ups er bewaard moeten blijven.

Omdat dit geavanceerd opties zijn, is het volledig aan jou om deze te gebruiken of niet, ik raad wel aan eerst goed onderzoek te doen naar de gevolgen van deze opties als jij denkt dat deze gaan helpen of niet. Klik door als je klaar bent.

Install
En dan hebben wij het laaste en ook het makkelijkste gedeelte. Het klikken op de installeer knop. Hiermee zal WordPress volledig geinstalleer worden met de instellingen die jij gegeven hebt. Het enige wat er daarna nog te doen valt is inloggen op WordPress. Klik door als je klaar bent.

Stap 4 Inloggen en Bloggen!
Nu dat alles is ingestalleerd gaan wij inloggen. Na het installeren van WordPress zie je voor je twee links: “jouwdomeinnaam.nl” en “jouwdomeinnaam.nl/wp-admin/”. Klik op de link “jouwdomeinnaam.nl/wp-admin/”. Hiermee log je direct in en kom je terecht op het WordPress Dashboard.

Tot slot
Nu heb jij de basis van een mooie blogwebsite. Ik zou als ik jouw was, experimenteren met verschillende thema’s om jouw stijl te vinden, maar het is ook een heel goed idee om de lijst met plugins te bekijken. Deze zullen handige onderdelen toevoegen als reacties, anti spam en nog veel meer mooie dingen. Hieronder zijn een aantal handige plugins om te gebruiken:

WordPress SEO by Yoast
Deze plugin die door velen WordPress sites word gebruikt is gemaakt door de Nederlander Joost de Valk. Het zorgt ervoor dat je titels en metadata eenvoudig kunt maken voor al jouw pagina’s. En het mooie is dat deze titels ook nog eens worden overgenomen in de zoekresultaten van Google.

Verder bevat de plugin ook mogelijkheden voor social media, breadcrumbs, xml sitemaps, webmastertools, en nog veel meer.

Akismet
Akismet zit standaard op elke WordPress website en word gebruikt om spam tegen te gaan. Je moet alleen wel, om de plugin te activeren, een account aanmaken op https://akismet.com/wordpress/.

Contact Form 7
Met Contact Form 7 kan je makkelijk een contact formulier aanmaken zodat jouw lezers jou kunnen contacteren.

Mashshare
Mashshare is een plugin die jou de mogelijkheid geeft om knoppen voor social media in te stellen voor als jij jouw blog wil promoten. Ook kan de plugin naast de knoppen laten zien hoeveel keer iets is gedeeld via facebook, twitter of andere platformen.

En er is nog veel meer, veel te veel om het in één blog te vertellen. Dus mijn advies na het aanmaken van jouw WordPress website is om even de tijd te nemen om deze plugins volledig te begrijpen en daarna te kiezen wat het beste bij jouw website past.

Natuurlijk hebben wij hier bij Hostslim een strak team van professionals die jou kan helpen met elk hosting probleem. Dus als jij na het lezen van deze blog nog niet zeker bent over wat wij voor jou en jouw website kunnen betekenen, stel ons gerust al jouw vragen via onze website https://www.hostslim.nl/contact/.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *