Wat is een VPS? (Virtual Private Server)

Dit is een vraag die vaak voorkomt: Wat is een VPS? Ik zal hier voor jou uitgebreid uitleggen wat een VPS is en wat je er eigenlijk mee kunt en of het iets is voor jou.

Wat is een VPS?
Een VPS (Virtual Private Server) is een virtueel deel van een Dedicated server. Nou, je wordt er nu nog niet veel wijzer van denk ik, toch? Virtueel deel? Dedicated Server? Welk deel? Wat is een deel? Deel van? Allemaal vragen die je jezelf nu stelt. Wees gerust… het antwoord is onderweg!

Opdelen server
Providers delen Dedicated (fysieke) Servers op in kleine virtueel gedeeltes. Deze kleine delen heten een VPS (Virtual Private Server) omdat je een “private” gedeelte hebt van een Fysieke Server, maar niet aan kan raken, vandaar dat het ook geen dedicated (Fysieke) server wordt genoemd.

Dus virtueel, is dat wel veilig?
Een Server is zo veilig als je hem zelf maakt. Of het nu Virtueel is of een Fysieke Server. Je kan je eigen VPS zelf helemaal beveiligen zoals je zelf wilt. Je hebt immers je eigen gedeelte van een Fysieke Server (je hebt een stuk werkgeheugen, CPU en harddisk). Het is dan altijd belangrijk om zorg te dragen voor goede DDoS Bescherming en softwarematige beveiliging op je VPS om je data te beschermen. Hier kunnen wij uiteraard ook mee helpen.

Kan iemand anders mijn resources gebruiken?
Dat is een misverstand die wel eens onder gebruikers bestaat. Ze denken aan een VPS vaak dat alles gedeeld wordt, echter oversellen wij niet. Dit houdt in dat er nooit meer VPSsen worden aangemaakt dan er aan resources beschikbaar is op de Fysieke Host Node. Hierdoor kunnen andere mensen ook niet jouw resources gebruiken als ze dit “nodig” hebben, omdat ze gewoon een eigen stukje van de server krijgen en niet meer kunnen gebruiken dan toegewezen is.

Wat is milieuvriendelijker?
Een VPS gebruikt veel minder stroom dan een Fysieke Server. Dit omdat een VPS niet zoveel resources, kracht en stroom gebruikt als een Fysieke Server. Daarom wordt een VPS ook wel als een “groene” hosting oplossing gezien. We delen immers een Fysieke Server op in bijvoorbeeld 20 Virtuele Servers. Dit betekend dat er geen 20 (40 omdat wij redundant stroom gebruiken) stroomaansluitingen nodig zijn en gebruikt worden. Er is dus ook minder hitte vanaf servers en er hoeft dus ook minder gekoeld te worden. Dit scheelt een hoop in energiegebruik.

Ben jij ook nieuwsgierig geworden naar onze VPS pakketten? Bekijk ze dan hier: http://www.hostslim.nl/openvz-virtual-private-server/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *