Wat is de beste webhosting control panel?

Als wij het hebben over website hosting dan hebben wij  meestal ook gelijk over twee andere termen. cPanel en Direct Admin. Dan vraag jij jou mogelijke nu af, “ja maar wat zijn cPanel en Direct Admin precies?”. cPanel en Direct Admin zijn twee controle panelen (control panels in het Engels) die het jou makkelijker maken om jou website te hosten. Denk hierbij aan: uw gebruikers onderhouden, dns administratie en IP management. Het gaat natuurlijk een stuk dieper dan dat en met deze blog post wil ik jou meer informeren en laten zien wat wij jou kunnen aanbieden hier bij Hostslim B.V.

Wat zijn control panels?

Het mooie van website hosting control panels, is dat iedereen het kan gebruiken. Echt waar, ieder persoon kan met weinig kennis hun website hosten via deze bundels met software, of jij nou een bloemenwinkel,  een zelfstandige computer winkel of een webshop idee hebt, jij kan het met gebruik maken van deze software. Over het algemeen hebben deze twee control panels heel veel gemeen. Zij gebruiken velen van de dezelfde features, maar dan met andere namen bijvoorbeeld. Om jou de juiste keuze te laten maken voor jouw website zal ik direct hieronder verder vertellen over de meest prominente features die cPanel en Direct Admin op hun websites adverteren.

De control panels zelf.

cPanel is zoals hun motto al zegt, “Built for everyone” en dit houd in dat het zoals ik eerder had beschreven het gebouwd is voor elke soort gebruiker waar deze ook maar vandaan komt en wat deze ook voor bedrijf of kennis heeft. Het is opgebouwd uit twee delen, cPanel zelf en WHM. cPanel is voor het geven van vele features waarmee praktisch elk aspect van de website beheerd kan worden en WHM geeft de gebruiker de mogelijkheid om alle hosting accounts te beheren. Direct Admin heeft in mijn mening gelijk een naam waarvan jij kan zeggen,”oké deze naam klinkt als een beheer tool”. DA zoals vele het al noemen, heeft features die, door de makers zelf gezegd, “met liefde gecreeërd zijn”. DA is opgebouwd uit drie levels van toegang, waarvan een vierde zou kunnen worden toegevoegd met een officiële plugin. Deze heten Admin, Reseller en User. De prominente features van beide panels zal ik hieronder nader beschrijven:

 

E-mail

Iedereen heeft tegenwoordig een email adres voor persoonlijk gebruik, zakelijk of beide en voor websites zijn deze net zo hard nodig. De email feature in in beide control panels geeft de mogelijkheid om  e-mail accounts, forwarders, auto responders te maken en deze ook te beheren. Niet alleen dat, maar deze feature is ook gelijk geprogrammeerd met spam filtering in gedachten met onder andere de programma’s Boxtrapper, Apache SpamAssassin en e-mail authenticatie.

 

Beveiliging

Elke computer, telefoon en tablet heeft een wachtwoord en andere beveiligings mogelijkheden die uw data veilig stelt tegen mogelijke misbruikers. Daarom hebben beide de beveiligings feature die het mogelijk maakt wachtwoord beveiligde directories te configureren, IP adres ontkenningen in te stellen en SSL/TLS en GnuPG sleutels aan te maken om toegang te blokkeren voor onbevoegde. Beveilig uw website met programma’s als HotLink Protection, Leech Protect en ModSecurity.

 

Domeinen

Met jouw domein in hand is er nog veel werk te doen. Doe dit dankzij de domein feature die het mogelijk maakt om subdomeinen op te zetten, addon domeinen, parked domeinen en redirect bezoekers om deze zo in de juiste richting te sturen,  naar uw website.

 

Apps

Soms is het standaard pakket voor de ene persoon genoeg en voor sommige is dat niet zo. Mocht jij nog meer nodig hebben dan het standard cPanel of Direct Admin pakket dan is er nog de mogelijkheid om software van derde partijen te gebruiken voor blogs, gastenboeken, eCommerce en meer. De gebruiker kan makkelijk een prachtige blog (zoals deze!) maken en deze makkelijk onderhouden.

 

Files

Iedereen met een computer moet files aanmaken voor meerdere redenen en voor een website is dat niet anders. Maak gebruik van de bewerking en backup mogelijkheden van cPanel en Direct Admin om zo ervoor te zorgen dat jouw files up to date en veilig zijn terwijl jij de schijf ruimte in de gaten kan houden.

 

Databases

Jij moet data opslaan, heel simple en niets anders, jij moet het opslaan, maar het moet wel bereikbaar zijn. Doe dit via de Databases feature waar jij grote hoeveelheden dat kan opslaan met het gebruik van MySQL en PostgreSQL databases.

 

Logs

Als jij een website beheerd dan wil jij natuurlijk weten wie er allemaal jouw website bezocht heeft en of jouw website wel honderd procent draait. Houd dit goed in de gaten met de Logs feature met het gebruik van programma’s als Webalizer en AWStats.

Zoals jij net hebt gelezen zijn er een behoorlijk aantal features die jou het makkelijker maken om jou website te hosten, natuurlijk zijn dit de features die bij het control panel zelf komen. Naast de de features van de panel zelf zijn er ook nog derde partij programma’s zoals SquirrelMail webmail, Easy Spam Fighter en ook de blog app WordPress, die overigens voor deze blog word gebruikt!

Tot slot

Het ligt natuurlijk helemaal aan de persoon wat die het makkelijkst vind of waar zij ervaring mee hebben. In mijn persoonlijke mening vond ik het makkelijker om meer te weten te komen over cPanel dan Direct Admin. Hoewel beide prima werken en uitstekende website hosting pakketen zijn, vond ik wel dat de features lijst van beide heel verschillend waren.

Bij cPanel leek het voor mij alsof iemand mij in principe de hand vasthield en mij vertelde wat alles precies was en bij Direct Admin kon ik merken dat de features lijst, hoewel uitgebreid, minder te vertellen had, alsof deze tegen mij zei “jij weet wat dit is, maak er wat van”.

Natuurlijk hebben wij hier bij Hostslim een strak team van professionals die jou kan helpen met elk hosting probleem. Dus als jij na het lezen van deze blog nog niet zeker bent van welke control panel voor jou is, laat het ons gerust weten via onze website https://www.hostslim.nl/contact/.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *