Continuïteit is key voor elke website

Hoe vaak horen wij de laatste tijd wel niet in het nieuws dat er een groot stroomtekort is voor datacenters en voornamelijk in de randstad? Dit is een issue die de laatste tijd grootschalig de kop op doet duiken en voor veel kopzorgen zorgt bij datacenters. Goed moment dus om ons toekomstbestendige datacenter in de toren van Alticom eens nader aan u voor te stellen. In dit bericht lees je onder andere, hoe bijvoorbeeld de energie in het bijzonder en continuïteit in het algemeen is geborgd.

Altijd volgens Tier 3 plus ontwerp
Wat is TIER III precies? Bij TIER III is er redundantie van de installaties en componenten. Er zijn twee energieleveranciers, twee keer een NSA (noodstroom aggregaat), twee keer een UPS en twee aparte voedingen naar de componenten. Hierbij is steeds slechts één pad actief. Bij onderhoud of uitval wordt het andere pad actief en heeft dit geen invloed op de beschikbaarheid. Dit zorgt er dus voor bij het geval van een stroomstoring of calamiteit de stroom automatisch wordt overgenomen via de NSA.  Zo hebben wij dit met de netwerkverbindingen zelf ook uitgevoerd (altijd meer dan 1 fiber path).

Eigen koelsystemen en ups per verdieping
De private floor waar HostSlim gebruik van maakt heeft eigen koelsystemen en UPSsen. Speciaal en dedicated voor deze verdieping. En volgens de laatste normen, want de datacentervloer waar HostSlim gebruik van maakt is dit jaar volledig nieuw opgeleverd. Dedicated infrastructuur houdt dus in dat wij autonoom kunnen draaien van elk andere datacenter in het gebouw. Zo worden onze klanten dus niet beïnvloed door onwaarschijnlijke, maar eventuele incidenten op andere verdiepingen en hoeven noodvoorzieningen niet met talrijke racks/gebruikers gedeeld te worden. Wat je vaak bij de grote datahallen ziet, is dat er honderden racks naast elkaar staan.  Er hoeft maar één iemand met een inferieure stekker bezig te zijn en er kan een probleem voor alle klanten ontstaan. De meeste grote datacenters hebben de zaken gelukkig goed voor elkaar, maar het feit blijft dat kleinschaligere ruimtes vaak beter beheersbaar zijn. Onze Private floor stelt ons zo in staat om alles optimaal in eigen beheer te hebben.  Met onze engineering en de ruime aanwezigheid van expertise op het gebied van veiligheid en continuïteit, kunnen op de best denkbare wijze de wensen van onze klanten naleven. Bovendien is elke Private ruimte ook daadwerkelijk 60 min brandwerend van elkaar gescheiden.

Als enige datacenter in Nederland onderdeel van de Nederlandse Noodinfrastructuur
Alticom is als enige datacenter in Nederland onderdeel van de Nederlandse Noodinfrastructuur. Wat houdt dit precies in: De regionale zenders zijn door de overheid aangewezen als officiële calamiteitenzenders in geval van rampen. In zulke gevallen moeten de zenders te allen tijde de regio kunnen informeren en waarschuwen. De 24 mediatorens van Alticom zijn de huisvestingsplaatsen van deze zenders. Gebouwd en ingericht om het altijd te blijven doen. Deze unieke calamiteitenfunctie maakt ook dat uitval van de torens tot het uiterste minimum is beperkt.

Afwateringsproblemen – niet voor ons!
Je kent vast de beelden wel; ondergelopen kelders bij grote stortbuien. Dit is een steeds vaker voorkomend probleem in Nederland. Gelukkig heeft ons datacenter hier geen last van. De NSA draait ver boven NAP en de dataruimtes draaien ook ver boven NAP. Letterlijk en figuurlijk dus op hoog niveau. Natte voeten zit er dus niet snel in!

Ongehinderde stroomvoorzieningen
Elk bedrijf is aangesloten is op een zogenaamd stroom-tracé van een stroomleverancier. En zo’n tracé kan een behoorlijke lange afstand zijn.

Doordat de torens van Alticom vrijwel altijd in het begin van zo’n tracé (ofwel 10 KV-ring) zijn aangesloten, beschikken we over een ongekende energie-toevoer over een zeer kort (en dus laag risicovol) traject. Een korte toelichting: doordat het traject met de leverancier van energie zo kort is, is het risico op storingen geminimaliseerd (denk bijvoorbeeld aan graafrisico’s). Dit betekent dus dat ons datacenter vrijwel vooraan staat in de rij voor stroomtoevoer. Daarmee is deze eigenschap dus een prettige extra zekerheid.

Vertrouwen is goed… maar controle is beter!
De werking van de noodstroom voorzieningen (noodstroom aggregaten) wordt minimaal 4 keer per jaar getest, waaronder ook een zogenaamde donkertest. Het is voor datacenters heel belangrijk om de NSA grondig te blijven controleren door het jaar heen.

 

De mediatorens vormen al ruim 60 jaren belangrijke bakens in onze maatschappij. Ook voor de nabije toekomst zullen ze weer diverse hoofdrollen krijgen toebedeeld. Zo waren de torens afgelopen jaren onderdeel van een Europees onderzoek naar de rol van datacenters in de Smart Cities van de toekomst en worden momenteel diverse Internet of Things-netwerken via de torens uitgerold. Ook voor het aanstaande 5G netwerk (2023) en de zogenaamde Edge datacenters liggen de blauwdrukken op tafel.  HostSlim is klaar voor de toekomst.

 

 

Ben jij ondertussen ook heel enthousiast geworden over ons datacenter? Bekijk dan een filmpje hier of maak een afspraak hier om het datacenter eens te bezichtigen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *