Stop bouw datacenters regio Amsterdam, wat nu?

Volgens de gemeente is Amsterdam vol. We hebben het hier niet enkel over de fysieke gebouwen maar ook het stroomnetwerk is overbelast. Dit is een heikel punt waar Amsterdam en Amsterdamse datacenters (en omstreken) al tijden mee worstelen. Nu heeft dan ook de gemeente abrupt de knoop doorgehakt door een (tijdelijk) verbod voor de bouw van nieuwe datacenters. Hoe nu verder?

Geen nood
Gelukkig zijn er nog genoeg alternatieven in de markt. Er zijn veel datacenters beschikbaar in de regio waar voldoende stroomvoorzieningen zijn en er nog flink doorgegroeid kan worden. Bijvoorbeeld ons datacenter in Lelystad, welke onder de 10KV ring valt aan stroomtoevoer. Meer informatie kunt u hier vinden over de 10KV voorzieningen. Kort samengevat: alle stroomtoevoer loopt eerst via de toren, dan naar de industrietreinen en particuliere woningen. Genoeg stroom dus. In principe moet het in veel gemeentes ook geen probleem zijn om meerdere datacentra te hebben, het probleem met Amsterdam is echter, omdat het zo druk bevolkt is en tientallen datacenters draaien, er gewoon niet genoeg stroom getransporteerd kan worden naar het stroomnet. Een oplossing zal dan ook zijn om het stroom netwerk flink op de schop te gooien in de randsteden, echter gaat dit jaren duren en moet er voor de IT branche natuurlijk een goede alternatief zijn. Groei is immers in onze branche aan de orde van de dag.

De regio als oplossing
Zoals ik hierboven beschreef is de regio op dit moment dé oplossing. Tegenwoordig maakt het namelijk niet meer uit of je nu in groningen, drente, of brabant zit met je servers. Het glasvezel netwerk in Nederland zit zo goed in elkaar dat er eventuele vertragingen op de glasvezel niet aan de orde zijn. Dit was vroeger nog het geval omdat er ook veel nog delen met koper gewerkt werd. Echter is Nederland relatief gezien zo een klein land dat je qua response-tijden (haast) geen verschil ziet of je nu in Amsterdam zit met je servers of in Lelystad bijvoorbeeld. Daarnaast is een ander voordeel van de regio de lage grondprijs wat ook resulteert voor klanten in een lagere rack prijs, gezien de bouw van datacenters buiten de randstad een stuk goedkoper is, met dezelfde faciliteiten en beschikbaarheid. Daarnaast is de bereikbaarheid van datacenters in de regio een stuk beter dan in de randstad (denk aan files etc.).

Maar… is er dan wel eigenlijk een probleem?
Het is nu net hoe je hier naar kijkt. Veel datacenters in de randstad zien dit als probleem, aangezien zij niet meer mogen en kunnen uitbreiden. Voor regionale datacenters is dit juist dé kans om naar voren te stappen en te laten zien wat de voordelen van de regio datacenters zijn. Ik voorzie dan ook een grotere groei van kleinere regio-datacenters welke zich voornamelijk gaan focussen op lokale klanten. Dit is immers ideaal voor de lokale ondernemers aangezien hun servers in handbereik zijn en eventueel onderhoud snel en goed uitgevoerd kan worden.

Al met al is dit een probleem welke we al jaren terug hadden kunnen zien aankomen, echter is hier nooit op geacteerd, tot de overheid dus deze drastische maatregel heeft genomen. En ja, ook de overheid heeft in deze te weinig geanticipeerd op de datacenter branche, welke een steeds groter onderdeel van de Nederlandse industrie aan het worden is. Echter is het probleem voor de eindgebruiker gelukkig (nog) niet heel groot aangezien er voldoende uitwijkmogelijkheden zijn.

Bent u toevallig op zoek naar een goede colocatie oplossing? Neem dan vooral contact met ons op voor een passende offerte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *