Het consolidatiegevaar in de hosting branche

Ik wilde graag een artikel duiden aan een grote verandering welke ik al enige tijd zie in de hosting branche; consolidatie (ook wel overname genoemd). Ik wil graag bespreken wat mij opvalt en welke problemen dit met de branche voor zich mee kan brengen.

De laatste 3 jaar zien we in Nederland veel consolidatie van hosting bedrijven, waarbij het in een stroomversnelling is gekomen in de afgelopen 12 maanden. Wat betekend dit en wat is het gevolg voor de branche en klanten?

Consolidatie door investeringsmaatschappijen
Er zijn momenteel een aantal investeringsmaatschappijen actief in de branche die de hosting branche zeer lucratief vinden. Het zal eenieder dan ook niet verbazen dat er een grote “run” is op hosting bedrijven en de een na de ander wordt overgenomen. Dit is echt pas sinds de laatste drie jaar van de grond gekomen waar de Nederlandse infrastructuur natuurlijk ideaal is voor investeringsmaatschappijen om een voet aan de grond te krijgen. Het probleem is dat investeringsmaatschappijen vaak gaan voor winstoptimalisatie en minder voor kwaliteit waarborg en customer-first experiences. We zullen zien hoe dit gaat uitpakken de komende jaren, echter zie je al veel problemen ontstaan bij recente overnames.

People over profits?
Een hostingbedrijf, eigenlijk elk bedrijf, gaat en staat bij haar personeel en klanten. People over profits is heel belangrijk aangezien mensen jouw bedrijf maken. Wat je veel bij overnames ziet is dat er het eerst gesneden wordt in personeel, om zo kosten te besparen en de winst te verhogen en om even later het bedrijf met winst te verkopen. Echter is dit mijn inziens zeer schadelijk voor de branche. Medewerkers kunnen hun vertrouwen in de branche verliezen evenals klanten die ontevreden zijn over de dienstverlening omdat er een hosting bedrijf is overgenomen door een partij zonder vakkennis.

Vernieuwing in de branche
Er is gelukkig heel veel vernieuwing in de branche. Nieuwe IT oplossingen, opslag mogelijkheden en netwerk capaciteit dat op elk gewenst moment kan worden geupscaled en gedownscaled. Het is dan wel belangrijk dat de gehele branche mee transformeert. Veel hostingbedrijven zijn blijven hangen in het verleden wat er voor zorgt dat ze niet relevant meer zijn. Zorg er daarom ook altijd voor dat je nét dat ene stapje voor bent op de grote bedrijven in de branche. Dit gezien kleine bedrijven vaker sneller kunnen schakelen dan grote bedrijven. Maak dit jouw voordeel.

“Change is inevitable, change will always happen, but you have to apply direction to change, and that’s when it’s progress.” Doug Baldwin

Gevaar voor onafhankelijke hosting providers
Veel onafhankelijke hosting providers krabben zich nu achter hun oren. Gaan ze de toko verkopen of gaan ze het roer omgooien? Heel veel providers worden momenteel geconsolideerd om een groot marktaandeel te hebben. Het probleem voor kleinere providers is dan vaak dat deze grote conglomeraten met prijzen gaan stunten om zo de concurrentie uit de markt te werken, zelfs tegen verlies. Dit is niet gezond voor de branche en daarom kiezen er veel hosting providers er voor om de toko te verkopen. Heel jammer want we krijgen zo echt een braindrain van goede directeuren in een branche waar ze vaak al decennia aan het werk zijn. Waar veel providers zich eigenlijk op zouden moeten richten is een niche. Zoek een niche waar de grote conglomeraten niet goed in zijn. Op die manier kun jij een uniek aanbod doen in een branche met veel concurrentie en klanten die zekerheid zoeken.

HostSlim is een onafhankelijk hostingbedrijf met haar datacenter in Lelystad. Geïnteresseerd om eens een bezoek te brengen? Neem dan vooral contact met ons op: https://www.hostslim.nl/contact/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *