Upload filter voor controlefreaks?

De upload filter is akkoord bevonden door het EU parlement. Het was zo een mooi idee; het vrije liberale internet. Een manier voor mensen on onafhankelijk met elkaar verbonden te zijn en ideeën uit te wisselen en zaken te doen. Helaas is door besluitvorming gister in het EU parlement hier een flinke stok voor gestoken. Het gaat zozeer niet om de upload filter zelf, welke filmpjes en andere fragmenten die naar het internet geupload worden bij de grote media reuzen – controleren op auteursrechtelijk materiaal.

Buiten het feit dat dit eigenlijk niet haalbaar is, wat ook aangetoond is door meerdere artiesten en experts die tegen deze wetgeving waren (kunnen bijvoorbeeld geen remixes meer uitbrengen omdat het filter dit dan zal blokkeren), is het ook nog eens een grote inbreuk van de neutraliteit van het internet. De overheid, of in dit geval “de filter” gaat bepalen wat wel en niet mag. Eerder dit jaar was een voorstel van dit upload filter verworpen aangezien het parlement toen als voorstel had dat ALLE bedrijven een filter zouden moeten hebben die ook maar iets op het internet kunnen plaatsen, of via het netwerk geplaatst kan worden. In dit geval zouden Hosting bedrijven ook een filter moeten hebben. Dit is een grove privacy inbreuk en tevens een regulering waar HostSlim streng op tegen is.

De laatste tijd slaan de overheden door met het willen controleren van data. We weten allemaal dat Facebook, Twitter, Instagram, Google en noem maar op een gigantische bron van informatie hebben, en dit is iets wat de overheid natuurlijk graag in handen zal willen hebben voor haar moverende redenen. Ik vraag mij ten zeerste af of dit wenselijk is. Natuurlijk is het ook aan de mensen zelf om een beetje na te denken wat ze op internet plaatsen, maar de manier waarop de overheid dit soort filters wilt plaatsen gaat uit van grove wantrouwen naar haar samenleving toe.

Er is tevens een referendum geweest die tegen het in de volksmond – sleepwet – heeft gestemd, echter heeft de overheid hier geen gehoor aan gegeven. Toch wel apart voor een regering die is gekozen door de samenleving zelf. Ik zal dan ook pleiten voor een manier dat de overheid belangrijke zaken als terreurdreiging, propaganda van terreurorganisaties en andere niet wenselijke beeld-, tekst- en geluidsmateriaal kan controleren en adequaat op kan handelen.

Het huidige voorstel lijkt op een wolf in schaapskleren. Het begint met een upload filter, maar waar zal het eindigen? Al met al is dit een weg die, mijn inziens, wij beter niet in hadden kunnen slaan. Immers, vrijheid van meningsuiting is een goed recht, zowel als het recht van de privacy. Laten we hopen dat deze belangrijke mensenrechten niet onderdanig worden gemaakt aan de controlezucht van de overheden.

Door: Ralph Karseboom, Directeur HostSlim B.V. (www.hostslim.nl).  Voor opmerkingen of een open discussie kunt u mailen met info@hostslim.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *